Κυφοπλαστική Σπονδύλου

Κυφοπλαστική Σπονδύλου

Κεντρική / Επεμβατικές Θεραπείες / Κυφοπλαστική Σπονδύλου

Ποιος είναι ο σκοπός του χειρουργείου

Η κυφοπλαστική ενός οσφυϊκού ή θωρακικού σπονδύλου μετά από οστεοπορωτικό κάταγμα (Εικ 1), έχει ως σκοπό να ελαττώσει τον πόνο και να αποκαταστήσει το ύψος του σπασμένου σπονδύλου.

Πως πραγματοποιείται το χειρουργείο

Η επέμβαση πραγματοποιείται με δυο μικρές τομές στη ράχη, μέσα από τις οποίες ο ορθοπαιδικός σας εισάγει μέσα στο σπονδυλικό σώμα τους οδηγούς (Εικ.2). Οι οδηγοί εισάγονται υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο και όταν επιβεβαιωθεί η σωστή θέση, μέσα από τον κάθε οδηγό προωθείται στο σπονδυλικό σώμα, κάτω από τη σπασμένη πλάκα του σπονδύλου ένα ειδικό μπαλόνι (μπαλόνι κυφοπλαστικής) (Εικ.3).

Πολύ προσεκτικά ο χειρουργός φουσκώνει το μπαλόνι με υγρό και ανυψώνει το κάταγμα, συμπιέζοντας παράλληλα το μαλακό εσωτερικό οστό του σπονδύλου(οστεοπόρωση) και δημιουργώντας μια κοιλότητα (Εικ.4).

Το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και απομακρύνεται, και με ειδικά εργαλεία εισάγεται στην κοιλότητα ακρυλικό τσιμέντο (πολυ-μεθυλ-μεθακρυλάτη), το οποίο σε μερικά λεπτά σκληραίνει, σταθεροποιώντας το σπόνδυλο (Εικ.5,6).

Η ενίσχυση του σπασμένου σπονδύλου με τσιμέντο, χωρίς τη χρήση μπαλονιού ονομάζεται σπονδυλοπλαστική  και διέπεται από τις ίδιες χειρουργικές αρχές.

Μετά το χειρουργείο

Ο χρόνος νοσηλείας μετά από κυφοπλαστική είναι συνήθως μια μέρα. Η  πλειοψηφία των ασθενών αναφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Στο σπίτι είναι δυνατή η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ωστόσο το σήκωμα βαρέων αντικειμένων και η καταπόνηση θα πρέπει να αποφεύγονται για 6 εβδομάδες. Σημαντικός είναι ο διαγνωστικός έλεγχος για οστεοπόρωση και η έναρξη της κατάλληλης αγωγής για αποφυγή περαιτέρω απώλειας οστού.

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι γενικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου περιλαμβάνουν επιπλοκές κατά την αναισθησία, λοιμώξεις, αιμορραγία και γενικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα περιγράφονται σε μικρά ποσοστά:

  • Τραυματισμοί νεύρων από την τοποθέτηση των οδηγών
  • Διαφυγή τσιμέντου, όσο είναι ακόμη ρευστό, μέσα στο σπονδυλικό κανάλι με επακόλουθη πίεση νεύρων
  • Διαφυγή (εμβολή) τσιμέντου σε κάποιο αγγείο
  • Αλλεργική αντίδραση στο τσιμέντο ή στο σκιαγραφικό του μπαλονιού.
  • Μακροπρόθεσμα, κάταγμα σε γειτονικό οστεοπωρωτικό σπόνδυλο.

Ο ορθοπαιδικός σας απαντήσει σε περισσότερες απορίες σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες, πιθανές επιπλοκές και την αποθεραπεία.

Κλείστε ένα ραντεβού