Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων

Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων

Κεντρική / Παθήσεις / Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων

Γενικά

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι απορροφούν τις περισσότερες επιβαρύνσεις της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Τι τo προκαλεί

Όσο μεγαλώνουμε τόσο λεπταίνουν οι δίσκοι και συρρικνώνονται οι μύες της ράχης. Αναπόφευκτα θα πρέπει το ζευγάρι των μικρών σπονδυλικών αρθρώσεων που βρίσκονται στο πίσω μέρος δυο γειτονικών σπονδύλων, να απορροφήσουν τις αυξανόμενες επιβαρύνσεις. Ιδιαίτερα καταπονούνται οι αρθρώσεις στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), καθώς με την πάροδο των ετών αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν ως και το 70% του σωματικού βάρους. Σταδιακά το ελάχιστο υγρό που επιτρέπει μια μικροκίνηση στα facets χάνεται, οι αρθρικές επιφάνειες γίνονται τραχιές, και ο οργανισμός εναποθέτει ασβέστιο και νέο κόκκαλο στις περιοχές της αστάθειας. Η διαδικασία αυτή περιγράφεται ως αρθρίτιδα των facets. Tα facets έχουν πλούσια νεύρωση και έτσι η αρθρίτιδα σε συνδυασμό με μικροαστάθεια δημιουργεί το αίσθημα του πόνου.

Συμπτώματα

Πόνος στη μέση με αυξανόμενη συχνότητα, «πιασίματα», «μπλοκαρίσματα», περιορισμός της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά ορισμένες φορές στο γλουτό ή στη μπροστινή επιφάνεια του μηρού. Στη θωρακική μοίρα, εκτός από πόνο εμφανίζονται «μπλοκαρίσματα» που εμποδίζουν την έκπτυξη του θώρακα, γεγονός που ο ασθενής εκλαμβάνει σαν πόνο στην καρδιά. Στον αυχένα ο πόνος συνοδεύεται από «πιασίματα» και πολλές φορές πονοκεφάλους, ίλιγγο και διαταραχές ύπνου.

Διάγνωση

Οι απλές ακτινογραφίες, η αξονική ή/και η μαγνητική τομογραφία θα δείξουν τις πάσχουσες αρθρώσεις.

Όμως δεν είναι όλα τα αρθριτικά ευρήματα επώδυνα, και τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν και άλλες βλάβες.

Με μια διαγνωστική έγχυση, ο ορθοπαιδικός σας θα διαπιστώσει ποια είναι η επώδυνη ζυγοαποφυσιακή άρθρωση.

Θεραπείες

Αρχικά μια συμπτωματική αρθρίτιδα των facets θα αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και φυσιοθεραπείες (θερμά/ψυχρά επιθέματα, μαλάξεις, κινητοποίηση).

Σε επίμονες περιπτώσεις προτείνονται εγχύσεις τοπικού αναισθητικού ή/και κορτιζόνης υπό την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου ή ακτινοσκοπικού.

Η θερμοπηξία ή κρυοπηξία των facets υπό ακτινολογική καθοδήγηση υπόσχονται μακροχρόνια ελάττωση των συμπτωμάτων.

Κλείστε ένα ραντεβού