Σύνδρομο Ιερολαγονίου Αρθρώσεως

Σύνδρομο Ιερολαγονίου Αρθρώσεως

Κεντρική / Παθήσεις / Σύνδρομο Ιερολαγονίου Αρθρώσεως

Γενικά

Η ιερολαγόνια άρθρωση βρίσκεται μεταξύ σπονδυλικής στήλης
(ιερό οστό) και λεκάνης.

Τι το προκαλεί

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως οστεοαρθρίτιδα, τραύμα, φλεγμονώδη νόσο (π.χ. αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, “μπλοκάρισμα”, ανισοσκελία ή μετά από χειρουργείο σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος χαμηλά στην οσφύ(συνήθως στη μια πλευρά) που μπορεί να αντανακλά στο γλουτό, μηρό ως το γόνατο και τη βουβωνική πτυχή. Παράλληλα είναι δυνατό να παρουσιαστούν μουδιάσματα, αναισθησία και αδυναμία στα πόδια. Υπάρχει μια αίσθηση ότι το πόδι “υποχωρεί” ή “χάνει τον έλεγχο”. Οι συνηθέστερες εκφράσεις των ασθενών είναι: “δε μπορώ να μπω και να βγω από το αυτοκίνητο”, “δε μπορώ να καθίσω πολλή ώρα” ή “κάθομαι μόνο από τη μια πλευρά”, “πονάω όταν πάω να σηκωθώ” και “ξυπνάω από τον πόνο όταν γυρίζω στο κρεβάτι”

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Όταν διαπιστώσεις ότι επηρεάζεται η καθημερινότητά σου, η εργασία σου, η ποιότητα ζωής σου. Η κλινική εξέταση είναι το βασικό εργαλείο για τη διάγνωση του συνδρόμου ιερολαγόνιας.

Διάγνωση

Mε διάφορες κλινικές δοκιμασίες κατά την εξέταση, ο ορθοπαιδικός θα ελέγξει αν η ιερολαγόνιος άρθρωση είναι η αιτία του πόνου.

Η απλή ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης ή περαιτέρω διερεύνηση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ίσως να χρειαστεί, αφού μπορεί να συνυπάρχει πρόβλημα από τα ισχία (π.χ. αρθρίτιδα) ή από τη σπονδυλική στήλη (π.χ κήλη δίσκου).

Η βελτίωση των συμπτωμάτων με έγχυση τοπικού αναισθητικού στην ιερολαγόνια άρθρωση θα θέσει πολλές φορές και τη διάγνωση. Σε υποψία φλεγμονώδους νόσου μπορεί να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις (HLA-B27). 

Θεραπείες

Αφού αναγνωριστεί η ιερολαγόνια άρθρωση ως αιτία του πόνου, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία: φυσιοθεραπείες (θερμά-ψυχρά επιθέματα, ΤENS, υπέρηχοι), μαλάξεις, ειδικές ασκήσεις, παυσίπονα και εγχύσεις στην ιερολαγόνια άρθρωση ανήκουν στα βασικά θεραπευτικά μέτρα.

Αν διαπιστωθεί ανισοσκελία θα χορηγηθούν ανυψωτικά παπουτσιών.

Ορισμένοι ασθενείς ωφελούνται από τη χρήση οσφυοϊερού κηδεμόνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που όλα τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι δυνατή η σταθεροποίηση και “δέσιμο” της άρθρωσης, με μια ελάχιστης επεμβατικότητας τοποθέτηση εμφυτευμάτων τιτανίου, δια της ιερολαγόνιας άρθρωσης.

Κλείστε ένα ραντεβού