Σύνδρομο Απιοειδούς

Σύνδρομο Απιοειδούς

Κεντρική / Παθήσεις / Σύνδρομο Απιοειδούς

Γενικά

Το σύνδρομο απιοειδούς είναι μια κατάσταση στην οποία ο απιοειδής μυς, που βρίσκεται στην περιοχή του γλουτού, συσπάται και προκαλεί τοπικό πόνο.

Τι το προκαλεί

Ο απιοειδής μυς ξεκινά από το κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει στο πάνω μέρος του μηρού. Η λειτουργία του είναι να στρίβει και να γυρίζει το σκέλος και το πόδι προς τα έξω. Οι ακριβείς αιτίες του συνδρόμου είναι άγνωστες, ενοχοποιούνται ωστόσο:

Σπασμό του απιοειδούς είτε αυτόματα είτε λόγω ερεθισμού της γειτονικής ιερολαγόνιας άρθρωσης ή του ισχίου.

Διάταση ή οίδημα του απιοειδούς λόγω τραύματος ή σπασμού (καταπόνηση)

Αιμάτωμα του απιοειδούς (θλάση) λόγω τραυματισμού.

Συμπτώματα;

Επειδή το ισχιακό νεύρο περνάει κάτω ή μέσα από τον απιοειδή μυ, μπορεί να ερεθιστεί από το σπασμό του, και να προκληθούν συμπτώματα ισχιαλγίας (πόνος στο γλουτό, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στην πίσω πλευρά του μηρού, γάμπα ως το πόδι).

Πιο συχνό είναι το πρόβλημα σε δρομείς λόγω λανθασμένης τεχνικής, ακατάλληλων υποδημάτων ή απότομης αύξησης ρυθμού.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση και μετά από αποκλεισμό άλλων αιτιών (οσφυϊκή μοίρα, ισχίο). Επειδή τα συμπτώματα προσομοιάζουν αυτά της κήλης δίσκου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η έγχυση τοπικού αναισθητικού είναι επίσης ένα διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο.

Θεραπείες

Η λοιπή θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τοπικά φυσιοθεραπευτικά μέσα (μαλάξεις-ψυχρά/θερμά επιθέματα-υπέρηχοι) και ειδικές διατατικές ασκήσεις.

Σε επίμονο σπασμό και βράχυνση του απιοειδούς προτείνονται εγχύσεις bottox.

Προληπτικά οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν με κατάλληλα παπούτσια, να αυξάνουν σταδιακά τον εβδομαδιαίο ρυθμό προπόνησης και να ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους.

Κλείστε ένα ραντεβού