Σύνδρομο Αποτυχημένου Χειρουργείου Σπονδυλικής Στήλης

Σύνδρομο Αποτυχημένου Χειρουργείου Σπονδυλικής Στήλης

Κεντρική / Παθήσεις / Σύνδρομο Αποτυχημένου Χειρουργείου Σπονδυλικής Στήλης

Γενικά

O όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία ο ασθενής δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από ένα χειρουργείο στη μέση-συνήθως συνεχίζει να πονά.

Τι το προκαλεί

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να “απέτυχε” ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης. Ακόμη και στα πιο έμπειρα χέρια, ακόμα και με την καλύτερη ένδειξη, το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπερνά το 95%.

Γιατί αποτυγχάνει το χειρουργείο σπονδυλικής στήλης

Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης μπορεί αδρά να εγγυηθεί 2 πράγματα:

  • Να αποσυμπιέσει νευρικά στοιχεία να σταθεροποιήσει κάποια ασταθή περιοχή.
  • Να σταθεροποιήσει κάποια ασταθή περιοχή. 

Με άλλα λόγια, αν ο πόνος πριν το χειρουργείο οφείλεται σε μια από τις παραπάνω αιτίες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ύφεση ή εξάλειψη του πόνου, μέσω της ανατομικής παρέμβασης που επιτυγχάνεται με το χειρουργείο. Για παράδειγμα, μια δισκεκτομή που επιτελείται λόγω πόνου που ακτινοβολεί στο πόδι, έχει συνήθως πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μια αφαίρεση κήλης που πραγματοποιείται για χαμηλή οσφυαλγία.

Συμπερασματικά, όσο καλύτερη η ένδειξη για ένα χειρουργείο, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να στεφθεί το χειρουργείο με επιτυχία για τον ασθενή.

Ποιές είναι οι συνηθέστερες εκδηλώσεις

Μετά από χειρουργείο αφαίρεσης κήλης μπορεί να υπάρξει υποτροπή της κήλης ή να προκύψει μακροχρόνια στένωση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων λόγω μείωσης του πάχους του δίσκου. Συνήθως ο ασθενής παραπονείται για νέο πόνο που ακτινοβολεί στο πόδι ή/και στη μέση.

Η ουλή που δημιουργείται γύρω από τα αποσυμπιεσμένα νευρικά στοιχεία μπορεί να είναι μια συχνή αιτία του συνδρόμου.

Μετά από μια σπονδυλοδεσία, το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί ως “Νόσος του παρακείμενου διαστήματος”. Πρόκειται για φθορά και αστάθεια του γειτονικού στη σπονδυλοδεσία διαστήματος, λόγω ασύμμετρης επιβάρυνσης, αρχικά των μικρών οπίσθιων αρθρώσεων και στη συνέχεια του δίσκου.

Η αποτυχία της σπονδυλοδεσίας (ψευδάρθρωση), η συνένωση των σπονδύλων σε εμβιομηχανικά μη αποδεκτή θέση (επίπεδη ράχη), “μπλοκαρίσματα” στις γειτονικές ιερολαγόνιες αρθρώσεις, μηχανικός ερεθισμός των μυών και περιτονιών είναι ακόμη μερικές αιτίες του “δύσκολου” στην αντιμετώπισή του συνδρόμου.

Διάγνωση

Σε αρκετές περιπτώσεις όπου ο διαγνωστικός έλεγχος αποκαλύπτει μια σαφή αιτία (υποτροπή κήλης, νόσος παρακείμενου διαστήματος), το νέο χειρουργείο είναι η κατάλληλη λύση.

Δυστυχώς όμως οι πόνοι της σπονδυλικής στήλης έχουν την ιδιαιτερότητα ότι εγκαθίσταται “κεντρικά” όταν χρονίσουν. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμη κι αν “αποκατασταθεί” ο εκλυτικός παράγοντας του πόνου, ο ασθενής εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται ένα επώδυνο ερέθισμα.

Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η πολύπλευρη προσέγγιση του ασθενούς στα πλαίσια ενός ιατρείου πόνου, εγχύσεις, ψυχοθεραπεία, κατάλληλα αναλγητικά, εμφύτευση αντλίας παυσίπονων ή νευροδιεγερτών.

Κλείστε ένα ραντεβού