Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Κεντρική / Παθήσεις / Ισχιαλγία

Γενικά

Έτσι περιγράφεται το σύνολο συμπτωμάτων από το πόδι (πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία), που συνήθως ξεκινούν από τη μέση και το γλουτό και καταλήγουν στη γάμπα, φτέρνα ή έξω μέρος του ποδιού.

Ο πόνος χειροτερεύει με το κάθισμα, μπορεί να είναι οξύς,σαν κάψιμο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Ορισμένες φορές ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί ή να περπατήσει.

Τι την προκαλεί

Εκτιμάται ότι το 43% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή ισχιαλγία. Το πιοπιθανό είναι να εμφανιστεί μεταξύ 40-50 ετών.

Η ισχιαλγία είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης. Οι συχνότερες αιτίες είναι μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, εκφυλιστική νόσος του δίσκου, σπονδυλολίσθηση ή σπονδυλική στένωση. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι το σύνδρομο ιερολαγονίου άρθρωσης  και το σύνδρομο του απιοειδούς μυός.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού. Σπάνια ο πόνος, το μούδιασμα και η μυϊκή αδυναμία χειροτερεύουν και τότε χρειάζεται άμεση χειρουργική παρέμβαση.

Συμπτώματα που χειροτερεύουν αντί να υποχωρούν μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη του νεύρου (π.χ πτώση του ποδιού)

Συμπτώματα που αφορούν και τα 2 πόδια, συνοδεύονται από μούδιασμα στα γεννητικά όργανα ή/και ακράτεια, δυσλειτουργία των σφιγκτήρων, μπορεί να υποδηλώνουν ιππουριδική συνδρομή. Πρόκειται για οξεία πίεση σε ένα ή περισσότερα νεύρα, είναι σχετικά σπάνια (2% των κηλών δίσκου) και χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Συμπτώματα ισχιαλγίας που εμφανίζονται μετά από τραυματισμό, ατύχημα ή συνοδεύονται από πυρετό, απώλεια βάρους, ανορεξία θα πρέπει επίσης να εκτιμηθούν άμεσα.

Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού και η λεπτομερής κλινική εξέταση θα θέσουν κατά μεγάλο βαθμό τη διάγνωση.

Τα κλινικά ευρήματα θα επιβεβαιωθούν με απεικονιστικές εξετάσεις, δηλαδή:

Τη μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ανάλογα με τα ευρήματα, ίσως ζητηθούν και ειδικές ακτινογραφίες της ΟΜΣΣ κι αν παραμένουν ερωτήματα, μια μυελογραφία και ακολούθως αξονική τομογραφία της ΟΜΣΣ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση των νευρικών ριζών λαμβάνονται-αν κριθεί απαραίτητο-με ηλεκτρομυογραάφημα/νευρογράφημα.

Θεραπείες

Στην περίπτωση που δεν υφίσταται ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, η θεραπεία της ισχιαλγίας είναι κατ’ αρχήν συντηρητική.

Στην αρχική φάση βοηθούν τα επιθέματα πάγου ή ζέστης για 20 λεπτά κάθε 2 ώρες. Ορισμένοι ασθενείς προτιμούν από την αρχή τα θερμά επιθέματα. Σε συνδυασμό με μια φαρμακευτική αγωγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά) για μερικές ημέρες ως 2 εβδομάδες, το 90% των ασθενών θα δει βελτίωση των συμπτωμάτων. Βοηθά επίσης ο κλινοστατισμός με 2 μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα.

Αν ο οξύς πόνος επιμένει, μια επισκληρίδιος έγχυση ή έγχυση της πάσχουσας ρίζας υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο θα προσφέρει ύφεση, έτσι ώστε ο ασθενής να ξεκινήσει κάποιο ενδεδειγμένο πρόγραμμα ασκήσεων και φυσιοθεραπείας. Χειροπρακτικές μέθοδοι θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό και αφού έχει βρεθεί η αιτία της ισχιαλγίας.

Ο βελονισμός ως εναλλακτική μέθοδος, βοηθά σε κάποιους ασθενείς.

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Ο ορθοπαιδικός σας θα προτείνει τη χειρουργική αντιμετώπιση στις παρακάτω 3 περιπτώσεις.

  • επιμένων ισχυρός πόνος πάνω από 6 εβδομάδες
  • πόνος που δεν ανταποκρίνεται στα συντηρητικά μέτρα(φάρμακα,φυσιοθεραπείες,εγχύσεις)
  • περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων σε μεγάλο βαθμό.

Το είδος του χειρουργείου θα εξαρτηθεί από την αιτία της ισχιαλγίας.

Στην περίπτωση της κήλης δίσκου που πιέζει το νεύρο, ενδείκνυται η μικροχειρουργική (ή ενδοσκοπική) αφαίρεση της κήλης με μια μικρή τομή και ο υπόλοιπος δίσκος αφήνεται ακέραιος.Πάνω από 90% των ασθενών έχουν άμεση ύφεση των συμπτωμάτων.

‘Όταν η ισχιαλγία οφείλεται σε πλάγια σπονδυλική στένωση ,πραγματοποιείται, πάλι με μια μικρή τομή, μια πεταλεκτομή με ή χωρίς αφαίρεση δίσκου.

Αν η ισχιαλγία συνυπάρχει με σπονδυλολίσθηση , δεν αρκεί η μικροχειρουργική επέμβαση και συνήθως ενδείκνυται η σπονδυλοδεσία.

Κλείστε ένα ραντεβού