Στένωση Σπονδυλικού Τρήματος

Στένωση Σπονδυλικού Τρήματος

Κεντρική / Παθήσεις / Στένωση Σπονδυλικού Τρήματος

Γενικά

Με τον όρο αυτό περιγράφεται το “στένεμα” του διαστήματος εκείνου, από όπου τα σπονδυλικά νεύρα εγκαταλείπουν τη σπονδυλική στήλη.

Τι την προκαλεί

Η στένωση είναι αποτέλεσμα της γήρανσης: οι δίσκοι χάνουν με το πέρασμα του χρόνου την ελαστικότητα, την περιεκτικότητα σε νερό και το ύψος τους. Έτσι προς την κατεύθυνση των σημείων εξόδου των νεύρων δημιουργούνται κήλες, «άλατα» λόγω της μικροαστάθειας και της αρθρίτιδας και παχύνσεις των συνδέσμων. Αυτές οι ανατομικές μεταβολές πιέζουν τα σπονδυλικά νεύρα.

Συμπτώματα

Στο σημείο της στένωσης τα νεύρα πιέζονται και προκαλείται πόνος (αίσθημα καψίματος, ηλεκτρισμού, σφίξιμο) και μουδιάσματα ως και μυϊκή αδυναμία και μουδιάσματα στην περιοχή που τροφοδοτείται από το πιεσμένο νεύρο (ισχιαλγία). Η  στένωση τρήματος στον αυχένα προκαλεί συμπτώματα από τα άνω άκρα και στην οσφυϊκή μοίρα από τα κάτω άκρα.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Όταν η συχνότητα και ένταση των συμπτωμάτων επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση θα κατευθύνει τον ορθοπαιδικό σε απλό ακτινολογικό έλεγχο, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.

Θεραπείες

Αρχικά η στένωση του σπονδυλικού τρήματος αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, ανάπαυση, φυσιοθεραπείες, τροποποίηση δραστηριοτήτων).
Σε δεύτερη φάση βοηθούν περιριζιτικές εγχύσεις στην περιοχή του τρήματος ή επισκληρίδιες εγχύσεις.

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν, η τελική θεραπεία είναι το χειρουργείο (άμεση διεύρυνση του τρήματος με ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργείο ή σπονδυλοδεσία με έμμεση διεύρυνση του τρήματος (σπονδυλοδεσία οσφυϊκής μοίρας).

Κλείστε ένα ραντεβού