Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Αυχένα

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Αυχένα

Κεντρική / Παθήσεις / Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Αυχένα

Γενικά

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται μεταξύ δυο διαδοχικών σπονδύλων. Αποτελείται από έναν εξωτερικό ισχυρό δακτύλιο (ινώδης δακτύλιος) και στο εσωτερικό του έχει ένα ζελατινώδη πυρήνα (πηκτοειδής πυρήνας).
Οι δίσκοι απορροφούν τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης και διατηρούν ευρύχωρα τα σημεία εξόδου των νεύρων (τρήματα).

Τι την προκαλεί

Αν ο ινώδης δακτύλιος υποχωρήσει σε κάποιο ευαίσθητο σημείο, ο πυρήνας βγαίνει προς την περιοχή του σπονδυλικού καναλιού ή και των τρημάτων, πιέζοντας το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα αντίστοιχα.

Η γήρανση, τραυματισμοί στον αυχένα, ιστορικό κηλών στην οικογένεια (γενετική προδιάθεση) και το κάπνισμα, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση κηλών.

Συμπτώματα

Πόνος στον αυχένα με αντανάκλαση και μουδιάσματα στο βραχίονα, πήχυ ή/και  δάχτυλά χεριού ή στην ωμοπλάτη είναι η κύρια εκδήλωση μιας κήλης στον αυχένα.

Αν η κήλη είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με άλλες εκφυλιστικές αλλοιώσεις (οστεόφυτα), πιέζει το νωτιαίο μυελό, εμφανίζονται μουδιάσματα στα χέρια ή και πόδια, αστάθεια στη βάδιση, ίλιγγος και επηρεάζεται ο συντονισμός των λεπτών κινήσεων.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας. Η βοήθεια θα πρέπει να είναι άμεση όταν παρουσιάζονται σημεία παράλυσης στα άνω άκρα.

Διάγνωση

Η διάγνωση  επιβεβαιώνεται με:

  • μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας, καθώς παρόμοια συμπτώματα μπορεί να υποδυθεί μια πάθηση του ώμου ή ένα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Θεραπείες

Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με:

  • Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη
  • Φυσιοθεραπείες
  • Ήπιες έλξεις
  • Μαλάξεις
  • Βελονισμό

Στη δεύτερη γραμμή αντιμετώπισης είναι οι εγχύσεις  στην περιοχή εξόδου των νευρικών ριζών που πιέζονται από την κήλη. Αυτές συνήθως πραγματοποιούνται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Αν τα συντηρητικά μέτρα δε φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή η κήλη προκαλεί λόγω της πίεσης, παράλυση μυϊκών ομάδων του άνω άκρου, η λύση είναι το χειρουργείο.

Με μια μικρή τομή απομακρύνεται ολόκληρος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος (αυχενική δισκεκτομή) και αντικαθίσταται είτε από έναν τεχνητό δίσκο, είτε από κάποιον κλωβό για να επιτευχθεί σπονδυλοδεσία. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σε πλήρη δραστηριότητα 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Κλείστε ένα ραντεβού