Μικροδισκεκτομή Οσφυϊκής μοίρας

Μικροδισκεκτομή Οσφυϊκής Μοίρας

Κεντρική / Επεμβατικές Θεραπείες / Μικροδισκεκτομή Οσφυϊκής Μοίρας

Ποιος είναι ο σκοπός του χειρουργείου

Σκοπός της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί το κομμάτι εκείνο του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει τα νευρικά στοιχεία (κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου).

Πως πραγματοποιείται το χειρουργείο

Η επέμβαση πραγματοποιείται στη ράχη με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) , υπό γενική αναισθησία. Αφού με μια απλή ακτινογραφία σημειωθεί στο δέρμα το σωστό επίπεδο, με μια τομή περίπου 3 εκ στο μέσο της σπονδυλικής στήλης και ελαφρώς προς την πλευρά της κήλης, ο χειρουργός φτάνει με ελάχιστο τραυματισμό των μυϊκών ομάδων ως το οστικό πέταλο του σπονδύλου(εικ.1).

Στο σημείο αυτό τοποθετείται ένα ειδικό άγκιστρο (διαστολέας) για να απομακρύνει τα μαλακά μόρια από το οπτικό πεδίο και εισάγεται το μικροσκόπιο.

Στο κατώτερο μέρος του οστικού πετάλου, απομακρύνεται μια μεμβράνη(ωχρός σύνδεσμος) που προστατεύει το σάκο με τα νευρικά στοιχεία(μήνιγγα) με ειδικά πολύ λεπτά εργαλεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί και ελάχιστο οστό (πεταλεκτομή).

Η μήνιγγα και το εξερχόμενο νεύρο μετατοπίζεται πολύ προσεκτικά προς τη μέση γραμμή και ο χειρουργός απομακρύνει τα κομμάτια του δίσκου (κήλη) που πιέζουν το νεύρο και προκαλούν τον πόνο, τα μουδιάσματα και τη μυϊκή αδυναμία. Αν ο δίσκος είναι ασταθής ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί και ένα επιπλέον μέρος του μεταξύ των σπονδύλων (δισκεκτομή)(εικ.2).

Όλα τα νευρικά στοιχεία επανελέγχονται, ο διαστολέας απομακρύνεται, οι μύες επανέρχονται στη θέση τους και η μικρή τομή κλείνεται με έναν μικρό αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση διαρκεί 30-45‘, ο ασθενής ενθαρρύνεται να σηκωθεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, και μπορεί να πάει στο σπίτι την επόμενη μέρα. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστούν ήπια παυσίπονα. Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες, στις 4-6 εβδομάδες στις επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ αθλητισμός δε συνιστάται νωρίτερα από τους 3 μήνες. Γενικά η μικροδισκεκτομή παρουσιάζει πολύ καλά ως άριστα αποτελέσματα περίπου στο 85% των ασθενών με βάση τη βιβλιογραφία.

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι γενικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου περιλαμβάνουν επιπλοκές κατά την αναισθησία, λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά φαινόμενα, αιμορραγία και γενικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα περιγράφονται σε μικρά ποσοστά:

  • Υποτροπή της κήλης (ως 15% τους πρώτους μήνες)
  • Τραυματισμός της μήνιγγας (περίπου 3-4%)
  • Τραυματισμός νεύρου (<1%)
  • Δημιουργία ακράτειας(<0,01%)
  • Αποτυχία ανακούφισης των συμπτωμάτων
  • Δημιουργία αστάθειας στο μεσοσπονδύλιο διάστημα μετεγχειρητικά

Ο ορθοπαιδικός σας απαντήσει σε περισσότερες απορίες σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες, πιθανές επιπλοκές και την αποθεραπεία.

Κλείστε ένα ραντεβού