Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση

Κεντρική / Παθήσεις / Σπονδυλολίσθηση

Γενικά

Σπονδυλολίσθηση είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας σπόνδυλος γλιστράει (ολισθαίνει) πάνω στον άλλον.

Τι την προκαλεί

Υπάρχουν έξι αιτίες σπονδυλολίσθησης: εκφύλιση, ανεπάρκεια (σπονδυλόλυση), δυσπλασία, τραυματισμός (κάταγμα), όγκος/φλεγμονή και μετά από χειρουργείο. Η σπονδυλόλυση και η δυσπλασία είναι πιο συχνές σε παιδιά και εφήβους που αθλούνται.

Συμπτώματα

Η σπονδυλολίσθηση δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα καθώς ο οργανισμός ως κάποιο σημείο μπορεί να σταθεροποιεί την περιοχή με διάφορους μηχανισμούς. Όταν οι μηχανισμοί αντιρρόπησης εξαντληθούν εμφανίζεται πόνος στη μέση (οσφυϊκή μοίρα) ή τον αυχένα (αυχενική μοίρα). Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στους γλουτούς ή τους μηρούς, υπάρχει δυσκαμψία στη μέση και «σφιχτοί» οπίσθιοι μηριαίοι και ευαισθησία στην περιοχή της ολίσθησης. Σε πιο προχωρημένο στάδιο συνυπάρχουν μουδιάσματα και «μυρμηγκιάσματα» στο ένα ή και στα δύο πόδια και μυϊκή αδυναμία μετά από μικρές αποστάσεις.

Στον αυχένα αντίστοιχα υπάρχει πόνος, ελάττωση του εύρους κίνησης του αυχένα, δυσκαμψία, «πιασίματα» στους μυς του αυχένα και ώμου και μουδιάσματα ή και μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα. Σε παραμελημένες περιπτώσεις παρουσιάζεται επιπλέον αστάθεια στη βάδιση και οι λεπτές κινήσεις των δακτύλων δυσκολεύουν.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Αν τα παραπάνω συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητά σας και την ποιότητα ζωής, ζητήστε τη γνώμη του ορθοπαιδικού σας.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με απλές ακτινογραφίες της οσφυϊκής μοίρας και για τον αποκλεισμό αστάθειας συμπληρώνονται με πλάγιες δυναμικές ακτινογραφίες (σε κάμψη και έκταση του κορμού).

Η διερεύνηση ολοκληρώνεται με μαγνητική ή/και αξονική τομογραφία για να απεικονιστεί το σπονδυλικό κανάλι και κάποια σπονδυλόλυση αντίστοιχα.

Κατά την παρακολούθηση της σπονδυλόλυσης στα παιδία είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον σπινθηρογράφημα οστών για να διαπιστωθεί η χρονιότητα της πάθησης και η πορεία επούλωσης.

Θεραπείες

Η αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης είναι κατ΄ αρχήν συντηρητική. Εκτός από τα συνήθη μέτρα (παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, θερμά-ψυχρά επιθέματα), προτείνονται τα ακόλουθα:

Τροποποίηση των δραστηριοτήτων(ανάπαυση για 1-2 μέρες ξαπλωμένος ή σε επικλινή καρέκλα, αποφυγή ενεργής άσκησης και μεγάλων αποστάσεων, αποφυγή συχνών επικύψεων και ορθοστασίας). Το στατικό ποδήλατο σε κατάλληλη θέση, κινησιοθεραπεια σε πισίνα και ήπιες διατατικές ασκήσεις είναι επίσης ωφέλιμα μετά την ύφεση του αρχικού πόνου.

Μαλάξεις- χειροπρακτική από εξειδικευμένους επαγγελματίες θα λύσουν το μυϊκό σπασμό και θα κινητοποιήσουν ταχύτερα τις μπλοκαρισμένες επώδυνες μικρές και μεγάλες αρθρώσεις

Επισκληρίδιες εγχύσεις. Όταν η σπονδυλολίσθηση συνοδεύεται από πόνο ή μουδιάσματα στα πόδια και έχει επιβεβαιωθεί πίεση νευρικών στοιχείων στη μαγνητική τομογραφία, η επισκληρίδιος έγχυση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα εντυπωσιακά. Μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές το χρόνο. Εγχύσεις τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στις μικρές σπονδυλικές αρθρώσεις (facettes) φέρουν επιπλέον ύφεση του τοπικού πόνου

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Αν τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν να επιφέρουν το επιθυμητό επίπεδο επιστροφής στη δραστηριότητα, ο πόνος και τα συμπτώματα από τα κάτω άκρα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.Το ενδεδειγμένο χειρουργείο είναι η οπίσθια διασωματική σπονδυλοδεσία και αποσυμπίεση του σπονδυλικού καναλιού.

Κλείστε ένα ραντεβού