Αυχενική Μυελοπάθεια

Αυχενική Μυελοπάθεια

Κεντρική / Παθήσεις / Αυχενική Μυελοπάθεια

Γενικά

Όσο μεγαλώνουμε, η σπονδυλική μας στήλη αλλάζει. Οι 7 σπόνδυλοι του αυχένα, οι δίσκοι μεταξύ τους, μύες και σύνδεσμοι εκφυλίζονται σταδιακά. Το σώμα μας προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη μικροαστάθεια προκύπτει λόγω της εκφύλισης, «χτίζοντας» επιπλέον οστό και συνδετικό ιστό.

Τι την προκαλεί

Όταν ο περιττός ιστός μεγαλώνει προς την κατεύθυνση του σπονδυλικού σωλήνα, προκύπτει η λεγόμενη σπονδυλική στένωση ή αλλιώς το στένεμα του σωλήνα στον οποίον περιέχεται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα.

Η εμφάνιση της σπονδυλικής στένωσης σχετίζεται τόσο με γενετικούς όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες ,π.χ χρόνια καταπόνηση επί εδάφους αρθρίτιδας των μικρών σπονδυλικών αρθρώσεων ή βλάβης του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Συμπτώματα

Πρώιμα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης είναι αίσθημα αστάθειας στη βάδιση που συχνά συγχέεται με ίλιγγο, διαταραχές στο συντονισμό των λεπτών κινήσεων των χεριών και  αίσθημα αδυναμίας στα χέρια ή και στα πόδια. Εκφράσεις όπως “μου πέφτουν αντικείμενα”, “δε μπορώ να κουμπωθώ”, “αισθάνομαι ότι ζαλίζομαι” είναι συχνές.

Τα παραπάνω συμπτώματα περιγράφονται και ως σημεία αυχενικής μυελοπάθειας, δηλαδή πίεσης στο μυελό του αυχένα. Αν εκτός του μυελού, πιέζονται και τα εξερχόμενα νεύρα, παρουσιάζονται μουδιάσματα και πόνος από τα άνω άκρα. Πόνος και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα είναι ένα επίσης συχνό σύμπτωμα. Η αυχενική μυελοπάθεια έχει αργή  αλλά ύπουλη εξέλιξη.

Ο ασθενής έχει διαστήματα που «αισθάνεται καλά» και εμφανίζει ξαφνικές επιδεινώσεις. Αν δεν αναζητηθεί εγκαίρως η συμβουλή του ειδικού σπονδυλικής στήλης, τα ήπια συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν σε πλήρη παράλυση των χεριών και των ποδιών, σε ακράτεια των σφιγκτήρων και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Διάγνωση

Mετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση, ο ορθοπαιδικός σας θα ζητήσει ακτινογραφίες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μαγνητική τομογραφία.

Η  σπονδυλική στένωση αφορά ηλικιωμένους ασθενείς με συνοδά προβλήματα (βηματοδότης, τεχνητές βαλβίδες, εμφυτεύματα), που δεν επιτρέπουν τη διενέργεια μαγνητικής. Στους ασθενείς αυτούς μπορεί να ζητηθεί μυελογραφία με επακόλουθη αξονική τομογραφία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί  να ζητήσει τη συνδρομή νευρολόγου για τη διενέργεια ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου (σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά).

Καταστάσεις που μιμούνται τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας, όπως νευρολογικά νοσήματα, ισχαιμικά επεισόδια, ανεπάρκεια βιτ. Β12, θα πρέπει να μπαίνουν πάντα στη διαφορική διάγνωση.

Θεραπείες

Η αυχενική μυελοπάθεια λόγω σπονδυλικής στένωσης  είναι μια κατάσταση που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς έχει ύπουλη εξέλιξη.

Η συντηρητική αντιμετώπιση προτείνεται μόνο σε πολύ αρχικά στάδια και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες, θερμά επιθέματα και γενικά τροποποίηση των δραστηριοτήτων.

Η σπονδυλική στένωση του αυχένα είναι μια από τις λίγες καταστάσεις στις οποίες οι χειρομαλάξεις και απότομοι χειρισμοί στη σπονδυλική στήλη-στα πλαίσια φυσιοθεραπείας- αντενδείκνυνται.

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Στην περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν η στένωση είναι εξ αρχής υψηλού βαθμού προτείνεται χειρουργείο. Σκοπός του χειρουργείου είναι να ανακουφιστεί ο μυελός από την πίεση και να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη.

Οι επιλογές είναι η πρόσθια αυχενική αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία και η οπίσθια αυχενική αποσυμπίεση, ανάλογα με την εντόπιση των στενώσεων. Ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, πρέπει να χειρουργηθούν και από μπροστά και από πίσω.

Ένα χειρουργείο αποσυμπίεσης του νωτιαίου μυελού  θεωρείται επιτυχές όταν έχει δημιουργηθεί επαρκής χώρος για τα νευρικά στοιχεία, ώστε αυτά να μπορέσουν να ανανήψουν και το σημαντικότερο: να μην υποστούν περαιτέρω βλάβη που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Σε ποιο βαθμό θα «συνέλθουν» τα πιεσμένα νεύρα και πόσο γρήγορα, ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Ο ειδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης θα σας κατευθύνει, τόσο ως προς το είδος της χειρουργικής επέμβασης, όσο και ως προς -το κυριότερο- το χρονικό σημείο για τη διενέργεια της επέμβασης.

Κλείστε ένα ραντεβού