Αυχεναλγία

Αυχεναλγία

Κεντρική / Παθήσεις / Αυχεναλγία

Γενικά

Ο αυχένας αποτελείται από 7 σπονδύλους που συνδέουν το κρανίο με τον κορμό. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν δίσκοι που απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ σύνδεσμοι και μύες υποστηρίζουν την κεφαλή και επιτρέπουν τις κινήσεις.

Ανωμαλίες, αρθρίτιδα ή τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα. Οι περισσότεροι από εμάς πονάμε περιστασιακά στον αυχένα λόγω κακής στάσης ή υπέρχρησης. 

Τι την προκαλεί

Η εργασία στο γραφείο για πολλή ώρα χωρίς αλλαγή στάσης, ο ύπνος με το κεφάλι σε κακή θέση και ο κακός τρόπος άθλησης είναι ορισμένες από τις αιτίες μυϊκής διάτασης ή θλάσης.

Με την πάροδο των ετών οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων εκφυλίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μικραίνει το διάστημα μεταξύ των σπονδύλων, να προστίθεται επιπλέον επιβάρυνση στις μικρές αρθρώσεις και συνδέσμους και να ελαττώνεται η διάμετρος στα σημεία εξόδου των νεύρων, Η κατάσταση είναι γνωστή ως σπονδύλωση της αυχενικής μοίρας. Η χρόνια φλεγμονή στην περιοχή (οστεοαρθρίτιδα), μπορεί να προκαλέσει στένωση και στο σπονδυλικό κανάλι, πιέζοντας το μυελό (σπονδυλική στένωση).

Μια άλλη οξεία κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στον αυχένα είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, συνήθως σε νεότερα άτομα.

Οι τραυματισμοί στον αυχένα είναι μια άλλη συνήθης αιτία πόνου. Μια πτώση, τροχαίο ατύχημα ή η άθληση είναι δυνατόν να προκαλέσουν κίνηση του αυχένα πέρα από τα επιτρεπτά φυσιολογικά όρια. Ειδικά μετά από τροχαίο ατύχημα μπορεί να προκληθεί τραυματισμός «δίκην μαστιγίου» (απότομη κίνηση μπρος-πίσω λόγω επιβράδυνσης), με συνέπεια χρόνιο πόνο, ακόμα και χωρίς εμφανή ανατομική αιτία. Φυσικά αν προκληθεί κάταγμα τότε τίθεται σε κίνδυνο ο νωτιαίος μυελός.

Άλλες αιτίες αυχεναλγίας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, σπονδυλοδισκίτιδα (λοίμωξη του δίσκου), αποστήματα και μεταστάσεις. Τέλος να μη ξεχνάμε οξείες καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου με αναφερόμενο πόνο στον αυχένα και τη μηνιγγίτιδα με τη χαρακτηριστική αυχενική δυσκαμψία.

Στα παιδιά ειδικά, πόνος στον αυχένα με ραιβόκρανο (στροφή του κεφαλιού) μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αμυγδαλίτιδα ή ωτίτιδα,

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Aν ο πόνος ξεκίνησε μετά από ατύχημα ή πτώση θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας άμεσα. Ζητήστε ιατρική συμβουλή όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα. Επίσης συμπτώματα όπως πόνος που ακτινοβολεί από τον αυχένα στα χέρια, μούδιασμα ή  «μυρμηγκίασματα» στα χέρια, αδυναμία στα άνω άκρα, ακράτεια ούρων ή κοπράνων, αίσθημα αστάθειας, υποδηλώνουν πάθηση της αυχενικής μοίρας και θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό.

Αν η αυχεναλγία συνοδεύεται από ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, δυσκολία στην αναπνοή ζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Διάγνωση

Το ιστορικό και η φυσική εξέταση θα καθοδηγήσουν τον γιατρό στη διάγνωση.
Είναι πιθανό να χρειαστούν κάποιες εξετάσεις:

  • Aπλή ακτινογραφία
  • Aξονική ή μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας
  • Eξετάσεις αίματος

Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων ή οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να βοηθήσουν περαιτέρω.

Θεραπείες

Η διάγνωση θα καθορίσει και το είδος της θεραπείας.

  • Ο συνδυασμός παυσίπονων, μυοχαλαρωτικών, φυσιοθεραπευτικών μεθόδων (massage, έλξεις, διατάσεις, θερμά-ψυχρά επιθέματα) φέρουν συνήθως άμεση ανακούφιση.
  • Ταυτόχρονα μπορεί να συσταθεί ένα μαλακό αυχενικό κολάρο.
  • Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ο ορθοπαιδικός σας είναι δυνατό να κάνει έγχυση κορτικοειδούς/τοπικού αναισθητικού. Εναλλακτικά μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός, χειροπρακτικές μέθοδοι ή η ηλεκτρική διέγερση των μυών της αυχενικής μοίρας.

Κλείστε ένα ραντεβού