Πεταλεκτομή Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Πεταλεκτομή Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Κεντρική / Επεμβατικές Θεραπείες / Πεταλεκτομή Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Ποιος είναι ο σκοπός του χειρουργείου

Σκοπός της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί χώρος για τα πιεσμένα νευρικά στοιχεία στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (σπονδυλική στένωση).

Πως πραγματοποιείται το χειρουργείο

Η επέμβαση πραγματοποιείται στη ράχη με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), υπό γενική αναισθησία. Αφού με μια απλή ακτινογραφία σημειωθεί στο δέρμα το σωστό επίπεδο, με μια τομή περίπου 3 εκ στο μέσο της σπονδυλικής στήλης και ελαφρώς προς την πλευρά όπου ο ασθενής αναφέρει τα εντονότερα συμπτώματα, ο χειρουργός φτάνει με ελάχιστο τραυματισμό των μυϊκών ομάδων ως το οστικό πέταλο του σπονδύλου(εικ.1).

Στο σημείο αυτό τοποθετείται ένα ειδικό άγκιστρο (διαστολέας) για να απομακρύνει τα μαλακά μόρια από το οπτικό πεδίο και εισάγεται το μικροσκόπιο.

Ο χειρουργός «τρώει»  με ειδικά εργαλεία το κατώτερο τμήμα του οστικού πετάλου καθώς και μέρος της οροφής του σπονδυλικού καναλιού. Στη συνέχεια αφαιρούνται υπερτροφικά τμήματα της μεμβράνης που καλύπτει τα νευρικά στοιχεία (ωχρός σύνδεσμος) , καθώς και τμήματα οστού από τις μικρές σπονδυλικές αρθρώσεις που έχουν μεγαλώσει προς το κανάλι και πιέζουν τη μήνιγγα. Όπου υπάρχει ένδειξη, η διαδικασία επεκτείνεται μέσω της ίδιας τομής και προς την αντίθετη πλευρά, αποσυμπιέζοντας τα αντίστοιχα νευρικά στοιχεία (τεχνική cross over)(εικ.2).

Η μήνιγγα και τα εξερχόμενα νεύρα επανελέγχονται για υπολειπόμενες στενώσεις με ειδικά εργαλεία, ο διαστολέας απομακρύνεται, οι μύες επανέρχονται στη θέση τους και η μικρή τομή κλείνεται με έναν μικρό αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση διαρκεί 30-45‘, ο ασθενής ενθαρρύνεται να σηκωθεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, και μπορεί να πάει στο σπίτι την επόμενη μέρα. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστούν ήπια παυσίπονα. Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες, στις 4-6 εβδομάδες στις επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ αθλητισμός δε συνιστάται νωρίτερα από τους 3 μήνες. Γενικά η  πεταλεκτομή παρουσιάζει πολύ καλά ως άριστα αποτελέσματα περίπου στο 85% των ασθενών με βάση τη βιβλιογραφία.

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι γενικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου περιλαμβάνουν επιπλοκές κατά την αναισθησία, λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά φαινόμενα, αιμορραγία και γενικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα περιγράφονται σε μικρά ποσοστά:

  • Τραυματισμός της μήνιγγας (περίπου 3-4%)
  • Τραυματισμός νεύρου (<1%)
  • Δημιουργία ακράτειας(<0,01%)
  • Δημιουργία ακράτειας(<0,01%)
  • Αποτυχία ανακούφισης των συμπτωμάτων
  • Δημιουργία αστάθειας στο μεσοσπονδύλιο διάστημα μετεγχειρητικά

Ο ορθοπαιδικός σας απαντήσει σε περισσότερες απορίες σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες, πιθανές επιπλοκές και την αποθεραπεία.

Κλείστε ένα ραντεβού