Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Οσφυϊκής Μοίρας

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Οσφυϊκής Μοίρας

Κεντρική / Παθήσεις / Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου Οσφυϊκής Μοίρας

Γενικά

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται μεταξύ δυο διαδοχικών σπονδύλων. Αποτελείται από έναν εξωτερικό ισχυρό δακτύλιο (ινώδης δακτύλιος) και στο εσωτερικό του έχει ένα ζελατινώδη πυρήνα (πηκτοειδής πυρήνας).

Οι δίσκοι απορροφούν τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης και διατηρούν ευρύχωρα τα σημεία εξόδου των νεύρων (τρήματα).

Τι την προκαλεί

Αν ο ινώδης δακτύλιος υποχωρήσει σε κάποιο ευαίσθητο σημείο, ο πυρήνας βγαίνει προς την περιοχή του σπονδυλικού καναλιού ή και των τρημάτων, πιέζοντας το μηνιγγικό σάκο και τα νεύρα αντίστοιχα.

Η γήρανση, τραυματισμοί στη μέση, ιστορικό κηλών στην οικογένεια (γενετική προδιάθεση), η παχυσαρκία, η κακή στάση του σώματος και το κάπνισμα, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση κηλών στην οσφυϊκή μοίρα. 

Συμπτώματα

Η πρόπτωση του δίσκου είναι ένα πολύ συχνό εύρημα στη μαγνητική τομογραφία. Πρακτικά το 80% των ατόμων άνω των 40 ετών έχουν κάποιο εύρημα- αλλά δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς αμέσως συμπτώματα.

Μια περαιτέρω μετατόπιση του δίσκου προς την κατεύθυνση των νεύρων μπορεί εκτός από τοπικό πόνο, να προκαλέσει και αντανάκλαση και μουδιάσματα στα πόδια (ισχιαλγία).

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από αδυναμία στα κάτω άκρα (π.χ πτώση ποδιού) ή σε σπάνιες περιπτώσεις να εκδηλωθεί με μουδιάσματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ακράτεια (ιππουριδική συνδρομή).

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας. Η βοήθεια θα πρέπει να είναι άμεση όταν παρουσιάζονται σημεία παράλυσης στα κάτω άκρα ή μούδιασμα στα γεννητικά όργανα με ακράτεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση  επιβεβαιώνεται με:

  • Μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας και η απεικόνιση συμπληρώνεται με απλές ακτινογραφίες.

Θεραπείες

Η θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα και διάρκεια των συμπτωμάτων, τη μορφολογία της κήλης, την παρουσία ή όχι νευρολογικών συμπτωμάτων και ιδιαιτερότητες του ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση το χειρουργείο είναι η τελευταία λύση και προηγούνται:

  • Φυσιοθεραπείες
  • Κινησιοθεραπεία
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Περι-ριζιτικές εγχύσεις
  • Άλλες εναλλακτικές θεραπείες (πχ βελονισμός)

Στην πλειοψηφία τους τα συμπτώματα υποχωρούν με τη συντηρητική αγωγή σε 6-8 εβδομάδες.

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Αν παρόλα αυτά χρειαστεί χειρουργείο είναι μικρής επεμβατικότητας, η διάρκεια νοσηλείας είναι 1-2 μέρες και τα αποτελέσματα είναι άριστα, με άμεση ελάττωση ή εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Πρόκειται για μικροχειρουργική επέμβαση με απομάκρυνση του δισκικού υλικού (δισκεκτομή) που πιέζει το νεύρο. Ορισμένες φορές σε μεγάλα ελλείμματα, για την αποφυγή κινδύνου υποτροπής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλο εμφύτευμα.

Μια περίοδος αποκατάστασης 3 εβδομάδων και αποφυγή επιβάρυνσης ή αθλητικών δραστηριοτήτων για 6 εβδομάδες, υπόσχονται πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα.

Κλείστε ένα ραντεβού