Σπονδυλοδεσία Οσφυϊκής Μοίρας

Σπονδυλοδεσία Οσφυϊκής Μοίρας

Κεντρική / Επεμβατικές Θεραπείες / Σπονδυλοδεσία Οσφυϊκής Μοίρας

Ποιος είναι ο σκοπός του χειρουργείου

Σκοπός της σπονδυλοδεσίας είναι να περιορίσει την κίνηση μεταξύ 2 ή περισσοτέρων σπονδύλων. Με τον τρόπο αυτό υποχωρεί η οσφυαλγία που προκαλείται από την παθολογική κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Τις περισσότερες φορές ο πόνος στη μέση συνοδεύεται από αντανάκλαση στα κάτω άκρα, περιορισμό στην δυνατότητα βάδισης ή ακόμη και διαταραχές στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Η σπονδυλοδεσία σχεδόν πάντα συνοδεύεται από αποσυμπίεση (πεταλεκτομή) των νευρικών στοιχείων, με σκοπό την υποχώρηση των συμπτωμάτων από τα κάτω άκρα.

Πως πραγματοποιείται το χειρουργείο

Yπάρχουν διάφορες μέθοδοι σπονδυλοδεσίας και με διαφορετική προσέγγιση κάθε φορά (μπροστά, πίσω, πλάγια, ελάχιστης επεμβατικότητας). Ο συνηθέστερος τύπος σπονδυλοδεσίας στην οσφυϊκή μοίρα είναι η οπίσθια διασωματική σπονδυλοδεσία με χρήση διαυχενικών  βιδών.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή μπρούμυτα, υπό γενική αναισθησία. Με μια τομή στη μέση γραμμή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης (7-10εκ συνήθως για ένα επίπεδο σπονδυλοδεσίας), απωθούνται κατ΄αρχήν τα μαλακά μόρια στα πλάγια (εικ.1).

Στη συνέχεια τοποθετούνται με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης οι διαυχενικές βίδες (εικ.2 α και β).

Αφαιρείται με ειδικά εργαλεία τμήμα του οστού που καλύπτει το νευρικό σωλήνα από πίσω(πεταλεκτομή) και ανάλογα με τη μέθοδο, τμήμα οστού από τις οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται τα πιεσμένα νευρικά στοιχεία. Ο νευρικός σωλήνας (μήνιγγα) που περιέχει τα νεύρα και υγρό, απωθείται στα πλάγια και αφαιρείται ο δίσκος μεταξύ των γειτονικών σπονδύλων (εικ.3).

Στη θέση του δίσκου φέρεται μόσχευμα οστού από τον ίδιο τον ασθενή και ένας ειδικός κλωβός από βιοσυμβατό υλικό (PEEK ή τιτάνιο). Με τον τρόπο αυτό ευοδώνεται η οστεοποίηση μεταξύ των 2 σπονδύλων και αποκαθίσταται το ύψος του εκφυλισμένου δίσκου, δίνοντας χώρο στα εξερχόμενα νεύρα (εικ.4 α και β).

Επίσης όπου υπάρχει ένδειξη, διορθώνεται με τη βοήθεια των κλωβών η διαταραγμένη ανατομία της οσφυϊκής μοίρας (σπονδυλολίσθηση, σκολίωση). Στο τέλος τοποθετούνται στις κεφαλές των διαυχενικών βιδών ράβδοι.

Μετά το χειρουργείο

Ο χρόνος αποθεραπείας μετά από σπονδυλοδεσία διαρκεί περισσότερο από τα απλά χειρουργεία σπονδυλικής στήλης. Το βράδυ του χειρουργείου ο ασθενής συνήθως παραμένει σε θάλαμο αυξημένης παρακολούθησης. Την επομένη μεταφέρεται στον κανονικό θάλαμο και μπορεί να καθίσει ή και να σηκωθεί. Τη 2η μέρα απομακρύνονται διάφορα σωληνάκια που υποβοηθούν τη νοσηλεία (καθετήρας,παροχετεύσεις,αντλία παυσίπονων) και με τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών γίνονται τα πρώτα βήματα. Τις προσεχείς μέρες η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και έξω από το θάλαμο και την 5η-6η μέρα ο ασθενής θα ανεβεί σκαλοπάτια. Σε τακτά διαστήματα γίνονται αιματολογικοί έλεγχοι και σταδιακά μειώνονται τα παυσίπονα. Πριν το εξιτήριο (7-10 μέρες) θα γίνει ακτινολογικός έλεγχος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι η οστεοποίηση μεταξύ των σπονδύλων, διαρκεί αρκετούς μήνες (6 ως 12) και τα αποτελέσματα του χειρουργείου είναι εμφανή μετά το διάστημα αυτό. Πάντως η πλειοψηφία των ασθενών διαπιστώνει αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων από τα κάτω άκρα τις πρώτες κιόλας μέρες μετά το χειρουργείο. Δεν ισχύει το ίδιο για τον πόνο στη μέση που μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες ως μήνες. Ο λόγος είναι ότι μετά τη σπονδυλοδεσία δεν επιστρέφει η σπονδυλική στήλη στο φυσιολογικό, αλλά αντιμετωπίζονται πολλές από τις αιτίες που πιθανόν να προκαλούν τα συμπτώματα.

Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, συνοδά νοσήματα, κάπνισμα, έκταση σπονδυλοδεσίας και βαθμό βλάβης/δυναμικό αποκατάστασης των πιεσμένων νευρικών στοιχείων

Η σπονδυλοδεσία είναι πιθανό να μειώσει την λίγο ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης, αλλά οι περισσότερες σπονδυλοδεσίες δεν είναι εκτεταμένες, έχοντας ελάχιστη επίδραση στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Αντίθετα, πολλοί ασθενείς θα παρατηρήσουν βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης λόγω λιγότερου πόνου.

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι γενικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου περιλαμβάνουν επιπλοκές κατά την αναισθησία, λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά φαινόμενα, αιμορραγία και γενικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα περιγράφονται σε μικρά ποσοστά:

  • Αποτυχία βελτίωσης του πόνου-συνήθως σε πιο εκτεταμένες σπονδυλοδεσίες - γνωστό και ως σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου σπονδυλικής στήλης
  • Αποτυχία της οστεοποίησης (ψευδάρθρωση)
  • Λοιμώξεις
  • Αστοχία υλικών (σπάσιμο, χαλάρωση βιδών, ράβδων)
  • Πίεση ή τραυματισμός νεύρου από κακή τοποθέτηση βίδας
  • Τρώση μήνιγγας

Ο ορθοπαιδικός σας απαντήσει σε περισσότερες απορίες σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες, πιθανές επιπλοκές και την αποθεραπεία.

Κλείστε ένα ραντεβού