Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Κεντρική / Παθήσεις / Οστεοπόρωση

Γενικά

Πρόκειται για πάθηση των οστών, η οποία σχετίζεται με ελάττωση της ανθεκτικότητας και επακόλουθη ευπάθεια σε “σπασίματα” (κατάγματα).

Για να ανταποκριθούν τα οστά μας κατάλληλα στις καθημερινές απαιτήσεις, πρέπει στον οργανισμό μας να υπάρχει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ των κυττάρων που φτιάχνουν οστό και εκείνων που το αποδομούν. Ακριβώς αυτή η αρμονία διαταράσσεται στην οστεοπόρωση.

Τι την προκαλεί

Όταν η αποδόμηση του οστού υπερισχύει, η ανθεκτικότητα μειώνεται και τα κόκκαλα γίνονται όλο και πιο πωρώδη και αραιά. Η οστεοπόρωση αφορά τόσο τη μείωση της οστικής μάζας, όσο και τη διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής του οστού.

Συμπτώματα

Η οστεοπόρωση είναι μια πολύ συχνή ασθένεια. Σχεδόν το 30% των γυναικών και το 15% των ανδρών θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους οστεοπόρωση. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η αυξανόμενη ηλικία και το θηλυκό φύλο.

Ακολουθούν η έλλειψη κίνησης, φτωχή διατροφή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, έλλειψη οιστρογόνων, νικοτίνη, οινόπνευμα και συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ κορτιζόνη).

Κάνοντας κλικ ΕΔΩ, κατεβάστε το pdf και υπολογίστε μόνοι σας τι κίνδυνο διατρέχετε να πάθετε οστεοπώρωση.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπεδικού μου;

Συχνά η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται όταν πλέον είναι πολύ αργά για προφυλακτικά μέτρα: μετά από ένα κάταγμα. Η ελάττωση της οστικής μάζας από μόνη της δεν πονάει. Έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου; σπάσατε κάποιο οστό (καρπός, γοφός, σπόνδυλος), ακόμα και με ελάχιστη βία (βήχας, φτάρνισμα, αδέξια κίνηση, απλό πέσιμο); Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να σας υποβάλλει σε μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Διάγνωση

Συχνά η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται όταν πλέον είναι πολύ αργά για προφυλακτικά μέτρα: μετά από ένα κάταγμα. Η ελάττωση της οστικής μάζας από μόνη της δεν πονάει.

Έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου; σπάσατε κάποιο οστό (καρπός, γοφός, σπόνδυλος), ακόμα και με ελάχιστη βία (βήχας, φτάρνισμα, αδέξια κίνηση, απλό πέσιμο); Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να σας υποβάλλει σε μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Θεραπείες

  • Τα οστά χρειάζονται ασβέστιο.
  • Τα οστά χρειάζονται βιταμίνη D.
  • Τα οστά χρειάζονται κίνηση.
  • Τα οστά χρειάζονται κίνηση.

Η αδιαπραγμάτευτη βασική θεραπεία της οστεοπώρωσης είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Κατά τα λοιπά, υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, που χορηγούνται σε συνδυασμό με ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτές είναι τα δισφοσφωνικά (αλενδρονάτη, ρισενδρονάτη, ιμπανδρονάτη κλπ), οι εκλεκτικοί τροποποιητές υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs), η τεριπαρατίδη-παραθορμόνη (Forsteo®) και τελευταία η δενοσουμάμπη (Prolia®).

Ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού, αιματολογικές εξετάσεις και ανάλογα με το κάταγμά σας. 

Κλείστε ένα ραντεβού