Σκολίωση

Σκολίωση

Κεντρική / Παθήσεις / Σκολίωση

Γενικά

Η σκολίωση είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η αιτιολογία αυτού του τύπου σκολίωσης είναι άγνωστη (ιδιοπαθής) και είναι πιο συχνή σε κορίτσια.

Τι την προκαλεί

Παραμορφώσεις σε μικρότερη ηλικία οφείλονται συνήθως σε ανωμαλίες σχηματισμού των σπονδύλων, ενώ στην όψιμη ενήλικο ζωή πρόκειται για εκφυλιστική σκολίωση, λόγω ασύμμετρης επιβάρυνσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων και αστάθειας μετά από χειρουργείο ή κάταγμα.

Πότε θα πρέπει να ζητήσω την βοήθεια
του ορθοπαιδικού μου;

Κατά κανόνα οι γονείς ή ο παιδίατρος, παρατηρούν ότι οι ώμοι ή και οι γοφοί του παιδιού τους δεν είναι στο ίδιο ύψος.

Όταν το παιδί σκύβει, προκύπτει ένα μικρό «καμπούριασμα» από τη μια πλευρά. Στα παιδιά και εφήβους, η σκολίωση σπάνια προκαλεί πόνο και συνήθως το πρόβλημα είναι αισθητικό.

Στην ενήλικο ζωή όμως, με την ταχύτερη -λόγω της παραμόρφωσης- εκφύλιση, συνοδεύεται από πόνο, όχι μόνο στη σπονδυλική στήλη, αλλά αργότερα και στα ισχία και γόνατα.

Σε μεγάλου βαθμού παραμορφώσεις μπορεί να μειωθεί ο ζωτικός χώρος και η λειτουργικότητα εσωτερικών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες).

Διάγνωση

Σημαντική είναι η πρώϊμη διάγνωση από τον παιδίατρο ή ορθοπαιδικό:

  • Η κλινική εξέταση
  • Η λοξή θέση της λεκάνης
  • Η χαμηλή θέση της μιας ωμοπλάτης

Ένα φαινομενικά πιο κοντό πόδι ή ένα βαθούλωμα στην οσφύ κατά το σκύψιμο, είναι σημάδια που θα οδηγήσουν στη διάγνωση. 

Με ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, ορθοπαιδικός θα διαπιστώσει τον τύπο και το βαθμό της σκολίωσης καθώς και τη σκελετική ωρίμανση του παιδιού, που είναι σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία.

Σκολίωση θεωρείται οποιαδήποτε παραμόρφωση μεγαλύτερη των 12°, μικρότερες γωνίες είναι απλά «αποκλίσεις» και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περνάει σε γονείς και κορίτσια, δεδομένης και της ψυχοσυναισθηματικής ιδιαιτερότητας της ηλικίας.

Περισσότερες εξετάσεις (ειδικές ακτινογραφίες, αξονική, μαγνητική τομογραφία) χρειάζονται όταν συνυπάρχει πόνος, στους ενήλικες και όταν προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση.

Θεραπείες

Η θεραπεία της σκολίωσης είναι εξατομικευμένη και απαιτείται παρακολούθηση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Σημαντική είναι ωστόσο η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, γιατί η παραμόρφωση μπορεί γρήγορα να επιδεινωθεί και εκτός από αισθητικές διαταραχές, να προκαλέσει και μυοσκελετικούς πόνους.

Αυτή περιλαμβάνει-ανάλογα με τη βαρύτητα της σκολίωσης και την ηλικία του ασθενούς- παρακολούθηση, φυσιοθεραπείες για ενδυνάμωση των μυών της ράχης και εφαρμογή κηδεμόνα.

Για παράδειγμα ένα κορίτσι στην αρχή της εφηβείας, με μια σκολίωση 26° θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικό κηδεμόνα που θα εφαρμόζεται 23 ώρες την ημέρα μέχρι το τέλος της εφηβείας και στη συνέχεια για κάποιους μήνες μόνο τη νύχτα.

Ο κηδεμόνας προσαρμόζεται ανάλογα με τη σωματική ανάπτυξη και η πορεία της διόρθωσης παρακολουθείται με ακτινογραφίες.

Η συμμόρφωση είναι το πιο σημαντικό κλειδί στην σταθεροποίηση του βαθμού σκολίωσης. 

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η τελευταία επιτελείται μετά το τέλος της σκελετικής ωρίμανσης.

Επειδή πρόκειται για μια μεγάλη επέμβαση θα πρέπει να επιτελείται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο τραυματισμός νεύρων, ως εκ τούτου θα πρέπει να προηγείται ενδελεχής συζήτηση όπου θα ζυγίζονται τα αναμενόμενα οφέλη και κίνδυνοι. Κατά την επέμβαση, κάθε σπόνδυλος σταθεροποιείται με βίδες και μέσω ράβδων και ειδικών χειρισμών, επιτελείται η προοδευτική διόρθωση της στροφικής παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης.

Όταν η σκολίωση αναγνωριστεί σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως συνοδεύεται από πόνο στη μέση και στα πόδια, λόγω πίεσης κάποιου νεύρου (στένωση σπονδυλικού τρήματος). Η φιλοσοφία του χειρουργείου είναι η ίδια, και περιλαμβάνει σταθεροποίηση με βίδες, χρήση κλωβών και μικροχειρουργικές αποσυμπιέσεις νεύρων. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η επεξήγηση του χειρουργείου καθώς και ενημέρωση για τα αναμενόμενα αποτελέσματα, περίοδο αποθεραπείας και πιθανές επιπλοκές.

Κλείστε ένα ραντεβού