Μαμά, με πονάει η μέση! πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Κεντρική / Όλα τα Νέα

Μαμά, με πονάει η μέση! πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Άρθρο του Σωτηρίου Γ. Μιχαλίτση ΜD, phD, MSc,FEBOT

 

Ποιος γονέας δε θα ανησυχήσει όταν το παιδί του παραπονεθεί για πόνο στη μέση; Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για σύμπτωμα που δεν το περιμένουμε από ένα παιδί, όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά συχνό, καθώς ένα 10-30% των παιδιών και εφήβων είναι πιθανό να παραπονεθούν κάποια στιγμή για πόνο στη μέση. Πιθανές αιτίες για την αυξημένη συχνότητα οσφυαλγίας στις ηλικίες αυτές είναι η παιδική παχυσαρκία, η αυξημένη συχνότητα συστηματικής άθλησης και η ολοένα αυξανόμενη χρήση ογκωδών μαθητικών τσαντών, και τα τρία φαινόμενα των καιρών μας.

Τα περισσότερα παιδιά που παραπονούνται για πόνο στη μέση έχουν στην πραγματικότητα κάποιο μυϊκό ή συνδεσμικό τραυματισμό και όχι κάποια δομική ανωμαλία στη σπονδυλική τους στήλη.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι ¨καμπανάκι¨ για σοβαρότερες καταστάσεις που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω πραγματικά;

  • Νυχτερινός πόνος (ειδικά αυτός που ξυπνά το παιδί στον ύπνο του)
  • Συνεχόμενος πόνος
  • Όταν το παιδί δείχνει ότι πάσχει (πυρετός, ρίγος, κακουχία, απώλεια βάρους)
  • Συμπτώματα που επιμένουν περισσότερο από 3-4 εβδομάδες
  • Συμπτώματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών
  • Συμπτώματα και από τα πόδια, όπως πόνος, αδυναμία, μούδιασμα

 

Η πιο συχνή αιτία: μυϊκός ή συνδεσμικός τραυματισμός

Δυο στα τρία παιδιά με πόνο στη μέση τελικά διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο κάκωσης. Πρόκειται για μυϊκούς σπασμούς, σύνδρομα υπέρχρησης από επαναλαμβανόμενες αθλητικές δραστηριότητες, προβλήματα από κακή στάση σώματος ή/και ατροφία των μυών της ράχης. Πολύ συχνά, οι ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες δε βοηθούν στη διάγνωση-εκτός και αν συνυπάρχουν κάποια από τα παραπάνω ανησυχητικά σημεία. Ο ειδικός σε θέματα σπονδυλικής στήλης θα αποφασίσει αν χρειάζεται απεικονιστικός έλεγχος. Οι καταστάσεις αυτές ανακουφίζονται με ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων , ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος των φυσιοθεραπειών και των  διατατικών ασκήσεων.

 

Κατάγματα κόπωσης και σπονδυλόλυση

Αυτός ο τύπος τραυματισμού συμβαίνει πιο συχνά σε εφήβους που κάνουν αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες υπερεκτάσεις (τεντώματα προς τα πίσω) της σπονδυλικής στήλης, όπως ενόργανη, άρση βαρών, ρίψη ακοντίου κλπ. Πρόκειται για λύση της της συνέχειας (κάταγμα) στο πίσω μέρος του κατώτερου σπονδύλου της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι έφηβοι δε θα αντιληφθούν καν ότι έχουν σπονδυλόλυση, μέχρι να εμφανιστεί πόνος χαμηλά στη μέση. Αν το κάταγμα αυτό παρουσιαστεί και στις δυο πλευρές του σπονδύλου, πιθανό να προκληθεί αστάθεια, μια κατάσταση γνωστή και ως σπονδυλολίσθηση (“γλίστρημα” του σπονδύλου προς τα εμπρός). Αυτή η ορολογία είναι φυσικό να προκαλεί φόβο και ανησυχία σε εφήβους και γονείς, γιατί αυτά τα κατάγματα κόπωσης δεν ¨κολλάνε¨ όπως τα υπόλοιπα κατάγματα. Ωστόσο οι περισσότεροι νεαροί ασθενείς αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Η  χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς με επιμονή των συμπτωμάτων παρά τα συντηρητικά μέτρα ή σε περιπτώσεις σοβαρής σπονδυλολίσθησης με απώλεια της φυσιολογικής στατικότητας της σπονδυλικής στήλης και συμπτώματα από τα πόδια.

 

Προβλήματα με το δίσκο

Οι κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων είναι λιγότερο συχνές σε παιδιά και εφήβους, αλλά όταν συμβαίνουν προκαλούν προβλήματα. Αυτό που συμβαίνει σε μια κήλη σε δίσκο της σπονδυλικής στήλης, είναι ότι,  μαλακό υλικό από το “μαξιλαράκι” μεταξύ 2 γειτονικών σπονδύλων, βγαίνει προς την κατεύθυνση των νεύρων και του μυελού και τα πιέζει. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση, πόνος, μούδιασμα και “μυρμήγκιασμα” καθώς και  αδυναμία στο πόδι. Οι απλές ακτινογραφίες είναι σχεδόν πάντοτε φυσιολογικές, οπότε ο ορθοπαιδικός σας θα ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η μαγνητική τομογραφία δεν επιβαρύνει το παιδί με ακτινοβολία. Συνήθως οι κήλες σε παιδιά και εφήβους δε χρειάζονται χειρουργείο, εκτός αν ο πόνος στη μέση είναι οξύτατος και επιμένων και προκαλεί σοβαρή πίεση σε νεύρα. Τότε ο ειδικός σπονδυλικής στήλης μπορεί να αποσυμπιέσει τα νεύρα με ένα χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας.

 

Λοίμωξη στο σπόνδυλο ή στο δίσκο

Καταστάσεις γνωστές και ως οστεομυελίτιδα σπονδύλου και  σπονδυλοδισκίτιδα αντίστοιχα. Εμφανίζονται σε μικρά παιδιά και εφήβους και το χαρακτηριστικό -εκτός του γενικευμένου πόνου στη μέση- είναι ότι το παιδί “φαίνεται άρρωστο”, έχει κακουχία και κάνει δέκατα. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εξετάσεις αίματος και με μαγνητική τομογραφία στη σπονδυλική στήλη, που δείχνει ακριβώς την εστία της λοίμωξης.  Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις κηδεμόνες που ακινητοποιούν για κάποιο διάστημα το σημείο της λοίμωξης. Αν η λοίμωξη θέτει σε κίνδυνο τη στατικότητα της σπονδυλικής στήλης ή επεκτείνεται μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 

Σκολίωση και κύφωση

Προβλήματα με τον ευθειασμό της σπονδυλικής στήλης  είναι δυνατό να προκαλέσουν ευδιάκριτη παραμόρφωση και περιστασιακά πόνο στη μέση. Οι δυο πιο συχνές μεταβολές του φυσιολογικού “σχήματος” της σπονδυλικής στήλης , είναι η σκολίωση και η κύφωση(αλλιώς νόσος Scheuermann). Στη σκολίωση, η πλάτη του παιδιού ή εφήβου αποκτά σχήμα “S” όπως φαίνεται από πίσω, ενώ στην κύφωση Scheuermann, η πλάτη παρουσιάζει “καμπούρα”, όταν τη βλέπουμε από πλάγια.

Αυτές οι καταστάσεις, αν και πολύ διαφορετικές, έχουν παρόμοια θεραπεία. Σε ήπιες ως μετρίου βαθμού παραμορφώσεις και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού παρατηρούμε την εξέλιξη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν η καμπύλη της παραμόρφωσης επιδεινώνεται (η παρακολούθηση γίνεται με τη μέτρηση μιας γωνίας σε απλές ακτινογραφίες), προτείνεται η εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα. Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση.

 

Όγκοι της σπονδυλικής στήλης

Δυστυχώς κάποιες φορές η αιτία του επιμένοντα πόνου στη μέση, μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της σπονδυλικής στήλης. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Αν και σπάνιοι, θα πρέπει πάντα να περνάνε από το μυαλό του ιατρού. Ορισμένα από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς: πόνος που ξυπνά το παιδί τη νύχτα, απώλεια βάρους και μια γενικότερη εικόνα ότι το παιδί πάσχει. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιατρός θα κάνει τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο και θα θέσει την πιθανή διάγνωση. Η θεραπεία των όγκων της σπονδυλικής στήλης εξαρτάται από το είδος του όγκου. Ακόμη και καλοήθεις όγκοι μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο. Οι κακοήθεις, συνήθως αντιμετωπίζονται με συνδυασμό φαρμάκων, ακτινοβολίας και χειρουργείου.

 

Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των παιδιών και εφήβων με πόνο στη μέση, απαλλάσσεται από το πρόβλημα με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και προσαρμογή των δραστηριοτήτων. Σπανιότερα, επί επιμονής των συμπτωμάτων ή και εμφάνισης ανησυχητικών σημείων, απαιτείται η συμβουλή του ειδικού σπονδυλικής στήλης.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download intex firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
free online course