Μια νέα μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας

Κεντρική / Όλα τα Νέα

Μια νέα μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας

Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα;

Η χρόνια οσφυαλγία αποτελεί ένα σημαντικό υγειονομικό και δημοσιονομικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Ένα 30% των ενηλίκων επισκέπτονται τον ιατρό για χρόνιο πόνο στη μέση, δηλαδή πόνο που διαρκεί πάνω από 6 μήνες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ασθενών βελτιώνεται με συντηρητικά μέτρα, φυσιοθεραπείες, παυσίπονα, εγχύσεις, ενώ σε ορισμένους προτείνεται επέμβαση σπονδυλοδεσίας ή εμφύτευσης τεχνητού μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ωστόσο, ένα 15% των ασθενών δεν ανακουφίζεται με τα παραπάνω μέτρα.

 

Δισκογενής πόνος ή σπονδυλογενής πόνος;

Παραδοσιακά, για το χρόνιο πόνο στη μέση ενοχοποιείται ο δίσκος μεταξύ δυο γειτονικών σπονδύλων, γνωστός και ως μεσοσπονδύλιος δίσκος. Ο πόνος αυτός αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως δισκογενής πόνος. Ανατομικές μελέτες της τελευταίας 20ετιας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οστεοχόνδρινες πλάκες δυο γειτονικών σπονδύλων, ευθύνονται για πόνο στη μέση. Αυτός ο πόνος ονομάζεται σπονδυλογενής (δηλαδή προερχόμενος από το σπόνδυλο, και όχι από το δίσκο).Οι πλάκες αυτές νευρώνονται από ένα μικρό νεύρο, το βασεοσπονδυλικό νεύρο, το οποίο και μεταφέρει ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας(ΕΙΚΟΝΑ Relievant1). Όταν υπάρχει φθορά στις τελικές πλάκες των σπονδύλων, τα ερεθίσματα αυτά μεταφράζονται σαν πόνος.

 

H μέθοδος θερμικού αποκλεισμού Intracept®

Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι να “μπλοκάρει” το ερέθισμα που ο ασθενής αντιλαμβάνεται σαν πόνο, καυτηριάζοντας το υπεύθυνο νεύρο – βασεοσπονδυλικό νεύρο – στο εσωτερικό του κάθε προσβεβλημένου σπονδύλου. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή  μπρούμυτα, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Οι οδηγοί για το θερμικό αποκλεισμό του νεύρου, εισάγονται από 2 τομές των 5 χιλιοστών και η επέμβαση διαρκεί περίπου 30’ για κάθε σπόνδυλο(εικόνα  Relievant 2). Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του το ίδιο βράδυ.

 

Είναι όλοι οι ασθενείς με πόνο στη μέση κατάλληλοι για τη θεραπεία;

Ασθενείς υποψήφιοι για θεραπεία με θερμικό αποκλεισμό των βασεοσπονδυλικών νεύρων, είναι άτομα που πάσχουν από πόνο στη μέση πάνω από 6 μήνες, χωρίς προηγούμενο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη, χωρίς συμπτώματα από τα κάτω άκρα και χωρίς εικόνα σπονδυλολίσθησης στον ακτινολογικό έλεγχο. Επίσης στον έλεγχο με μαγνητική τομογραφία πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Η σωστή επιλογή του υποψήφιου ασθενούς από το χειρουργό σπονδυλικής στήλης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

 

Η μέθοδος Intracept είναι εγκεκριμένη από τον αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων. Τα αποτελέσματα 2 ετών μετά από εφαρμογή της μεθόδου, στα πλαίσια πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης διπλής τυφλής μελέτης (SMART Study), παρουσιάζονται στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.eurospinemeeting.org/cm_data/congress_2018-10/abstracts_new-techniques-and-minimally-invasive-spine-surgery.pdf

Ο Σωτήριος Γ. Μιχαλίτσης ήταν συντονιστής της μελέτης στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης στο Klinikum Dortmund και πραγματοποίησε τη μέθοδο σε 20 ασθενείς.

Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course
download karbonn firmware
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy course